Nästan dog.

Idag höll jag på att dö. Vi bor i en halvt crappy lägenhet från fyrtiotalet. I lägenheten hänger några elurtag. Så tänkte jag att jag skulle skruva fast ett av dessa så att Dodo inte kan råka illa ut på dem när han är ute och pillar. Så jag tog fram mina verktyg, jag skulle bara göra en förinspektion. Jag tog av kåpan. Och Jävlar i min låda!!! Där kom en stöt som höll på att ta döden på mig! Första tanken kopplade inte ens att det var en stöt. Det var bara oerhört obehag som liksom snurrade sig runt min arm upp mot armbågen! Jag slet loss armen, kastade mig bakåt och skrek i panik. Dodo som satt brevid blev jätterädd och skrek i panik han också.

Det var helt overkligt obehagligt! Jag hade ju mother fucking ont i armen sen. Försökte ringa Mmö och ringde min bror och frågade om jag skulle göra nåt, om stöten fortfarande kunde ta död på mig, i efterhand. Det kunde den inte, sa han. Men det kunde gått värre, om jag haft dåligt hjärta eller nåt.
Visst kunde det det! Det kände ju jag. Det kändes ju alldeles infernaliskt obra när strömmen i hundra kilometer i timmen snurrade sig upp mot min bål. Fan visst kände jag att det kunde gå illa. Minns att det kan bli så att man inte kan släppa taget om strömkällan, sån jävla tur att jag kunde det.

Så tänker jag: Tänk om jag hade dött. Så snopet en fucking tisdag att gå och dö på. Tänk om jag fallit ihop på golvet brevid soffan. Med stackars Dodo brevid. Han hade blivit så ledsen. Han hade krupit fram till min livlösa kropp och satt sitt ansikte mot mitt. Dragit mig i håret och i kläderna och tryckt sin öppna mun mot min hud. Och Mmö som jobbar sent idag. Det hade varit många många timmar, när Dodo hade behövt sitta brevid sin döda mor och sen hade Mmö kommit hem halv sex ikväll och Dodo hade tjutit och tjutit alldeles förbi sig. Trött och rädd och hungrig. Oh my god.

Så jävla dumt av mig. Som inte fimpade huvudströmbrytaren direkt. Men jag skulle ju bara reka ju, jag skulle ju inte börja jamma in skruvmejslar av metall! Nu vet jag bättre att vara försiktigare. Och när smärtan i armen och chocken i bröstet lagt sig slog jag av huvudströmbrytaren och skruvade fast det där förbannade elurtaget med plugg så jävla bra! Och sen gjorde jag det andra som hängde också så jävla bra. Med plugg! De sitter som in i helvete nu.

Min nemesis.

Jag har varit i Götet. Min nemesis. Egentligen gillar jag ju inte göteborg. Det är en gammal grej. Å andra sidan är det väl inte stan som sådan jag inte gillar. Det är väl mer göteborgarna själva. Att de är så jävla otrevliga. Å andra sidan tycker jag ju att stockholmarna är de allra trevligaste! Sen gillar jag inte när grejer blir för kreddiga. Göteborg är ju så jävla kreddigt! Så jävla mysigt och häftigt och goa gubbar och kaninland och räkmacka. Fuck you! Så varje gång jag ska åka till jävla götet är det lite spännande. "...kommer jag, kommer jag gilla det den här gången?"

Denna gång blev en snabbvisit med bebis, och vi huserade inte oss så mycket inne i egentliga stan. Däremot var vi hemma hos min bror i en ända av stan och hälsade också på en gammal vän i ytterligare en ända. Det var trevligt och lovely men det gick inte så himla bra. Och det var rätt skönt när tåget rullade ut från stationen tidigt på söndagmorgonen.

Blir så ledsen när det inte funkar att resa med Dodo. Hela tanken med att skaffa barn var ju att vi skulle kunna göra allt tillsammans. Han skulle kunna vara med mig överallt. Men så funkar inte det! Det blir inte så. Vi kommer hem till min bror i göteborg och Dodo är utanför sin comfortzone och han blir ypperligt gnällig klängig osäker ledsen orolig skrikig gnällig klängig. Och där står jag som transparerat sen 0645 på morgonen när projekt:göteborgsresa startade och skulle helst vilja ligga en stund framför teven och sörpla i mig en kopp kaffe..
Och så går inte det. Det blir inte så. Och jag sliter mitt hår och Dodo är rädd och han klänger och klänger och river och sliter och allt allt allt handlar om att vara millimeternära mig. Hela tiden. Non-stop. Och min varma mysiga underbara bror får inte så när titta på honom för då brister dammarna. Igen.

I lördags sov Dodo i badkaret. Min bror bor i en etta och det brast för mig. Inne i badrummet kunde vi fimpa lyset samtidigt som akvariet pumpade ut gröngul mjukbelysning. Det var mörkt. Det var tyst. Jag bäddade fint med vikt mjukt täcke, rosa filten, och herman. Jag stoppade om Dodo och gick och det blev alldeles alldeles tyst.

Samtidigt är det ju jag! Som kanske inte ger honom den uppmärksamhet han är van vid. Som inte registrerar hans behovsnivå. Som kanske inte lystrar lika rutinerat till när han är hungrig, trött, har bajsat. Och jag blir så jävla ledsen när jag inte är den bästa jag kan vara för honom.
Kanske inte ska ge upp. Men kanske borde sänka kraven lite. Kortare resor. Enklare. Ironiskt nog går nästa tripp redan om några dagar.

Onsdag.

Klockan är ett. Min puls är skyhög, hjärtat skenar, blodet pumpar. Jag svettas över hela kroppen. Socialt experiment idag som gick käpprätt åt skogen. En prövning kvar idag. Och så har vi imorgon. Hur ska jag få det att gå ihop? Måste få honom att sova. Sova sova sova. Har gett honom mat men måste få honom att sova nu. Annars blir eftermiddagen ytterligare definitivt en katastrof. Om han sover får jag ialla fall en chans att andas. Att kanske äta något själv. Jag skulle verkligen behöva duscha. Igen. Borde avboka allt och bara säga "det går inte", men jag vill inte det! För jag vill ju! Onsdag och Mmö har sin "ledigdag" så jag måste hålla ut. Hålla ut i sex timmar till, när jag kan lägga pyret för natten. Sen, när han somnat, ska jag rulla in mig själv i en kokong och falla in i välförtjänt koma.

Egg-i-wegg.

Jag stormkokar två ägg. Jag kokar dem så in i helvete. Bränner på dem på sexan så att de liksom ber om nåd. Ra-tatatattatatatataa! trombonerar de mot kastrullgolvet. De kommer bli så jävla bra. Så jävla bra! Jag ska avnjuta dem med andakt. Eller ett av dem. Det andra ska jag ge till Mmö.
"Mmö, vill du ha ett ägg eller?" säger jag nu, i realtid, till min make som just äntrade rummet.
"Hmmhmhmhm" svarar han.
"Va?" säger jag.
"Ja, gärna" förtydligar han.
Så ägg blir det! Så jävla fina ägg. Men fan vad jag har bloggat idag. Massor. Nu måste jag lägga av.

Regeln om de sex.

När jag var höggravid och skulle sluta jobba var det en kollega som gav mig ett litet häfte som lycka till-present. Häftet handlade om Regeln om de sex och gick ut på att man när som helst man behövde hjälp, skulle fråga åtminstone sex personer en hjälp. Eftersom man oftast är lite reserverad och generad och kanske bara frågar några stycken. Man skulle inte känna så! Man skulle ösa på! Och så fanns det en redovisning över varför man just skulle fråga sex personer. En kunde vara upptagen på annat håll, den andra kanske var sjuk... och så vidare.

Det här tänker jag på idag när jag står alldeles handfallen och inom en tvådagarsperiod behöver barnvakt TRE gånger. Imorrn har jag två inbokade möten, på torsdag ett. Och svärmor är borta. Och Es jobbar, bara denna veckan, jobbar hon. Hennes syster skriver uppsats. Så nu riktigt gnuggar jag mina geniknölar och försöker komma på! Försöker komma på för att inte behöva ta med Dodo in på viktiga möten och lufttomma kontor. Och tänker på regeln om de sex.

Nyss satt jag och bläddrade igenom telefonboken i mobilen och sa högt ut varför jag inte kunde be vissa människor: "Jobbar." "Linköping." "Stockholm." Och inser samtidigt att jag har många goda vänner som bor väldigt långt bort. Kom däremot på en och annan som jag faktiskt skulle ringa, som faktiskt skulle kunna ta en vepa med Dodo i vagnen medan jag betedde mig som en vuxen. Kanske kan jag ringa min kollega och skylla det på regeln? Kanske borde jag.

Baby W in da house!

I söndags födde Fw äntligen sin lilla bebbe som vi allihop gått och väntat på! En liten tjej, som jag trott rätt, som kommer bli lång och vacker, blond och brunögd. Om jag tror rätt igen. Fick ett sms i igår morse, ett sms som stod och tuggade och tuggade och tuggade in sig i telefonen innan jag till slut kunde ta del av det. Reagerade som sig borde, det vet inte jag, men började grina som en unge och satt och snorade i soffan.

Lella lella pellan! I will come and hug you and hug you and hug you! Can't wait.
Golden hair and brown eyes.

Bad hair life.

Min bad hair day är inne på typ andra veckan. Jag har tvättat och plattat och krullat och gjort allt. Ändå skriker skallen så fort jag ser mig i spegeln.  Jag vet inte längre vad jag ska ta mig till. Frisören är ju utesluten eftersom jag lovat i BLOD att aldrig någonsin klippa mig igen. Det liksom hånar mig puffigt. Som ronnie wood. Just så! Fast rött.

Ronnie wood
Precis så.

Malmö.

dsc-0758 (MMS)

Malmö.


Sån jävla bra idé!

Har kommit på en sån jävla bra idé! Den är så jävla bra. Det är nog en av de bästa, ever, känns det. Jag vill berätta min idé för hela världen, men något säger mig att jag inte borde. Jag har berättat den för Mmö. Och en kompis. Jag pratade med mormor igår och funderade på att pitcha den med henne men stoppade mig. Tänkte vad hon skulle säga och hur hon sen skulle tolka om det till nåt annat och sen hade det mest blivit konstigt. Men den är så jävla bra! Min idé! Så jävla bra.
Men än är det bara ett litet frö till tanke. Jag har skickat ett mejl. Och ringt ett telefonsamtal. Det riktigt värker i mig, så bra den är. Och hur jag än försöker vända och vrida på den för att få lite nya perspektiv på den så slutar det ändå bara med att den är så jävla bra! Så jävla bra.
Men som sagt, jag borde lugna ner mig. Det är en lång process som jag eventuellt står inför. Och jag är inte den som ylar innan jag vet att det är i hamn. Men ändå. Det kommer bli svårt. Att hålla mun. För den är.
Så.
Jävla.
Bra.

Onsdag 2.

dsc-0755 (MMS)

Bara för att jag satt här och töntmobilbloggade hittade Dodo ett popcorn på golvet och slängde i sig. Jorå, han tyckte enligt egen utsago att det var "gott".


Onsdag.

dsc-0750 (MMS)

Har köpt en strand- eller brassestol, vet inte vilket, som ser ut som finska flaggan. En gång var jag i finland. Jag var mycket exalterad innan och gjorde mig en parlör med alla wikipedias finska fraser och häftade ihop i ett fint litet häfte med finska kartan på. Idag kommer jag nästan inte ihåg nåt. Jag har till och med glömt 'öl'. Den får bo på balkongen. Där ska jag sitta. Hela sommaren. Och må.


En sång om bajs.

Var hos Es igår och snickrade asfina fruktlådor till balkongpimp. Så berättade hon en grej som hennes kombo sagt. Jag tänkte inte så mycket på det igår, men idag tänkte jag på det. Så tyckte jag att det var så fint att jag fick en hel liten tår i ögat.

Häromveckan hade Es hand om Dodo när hans mor var ute och svirade. När vi möttes upp hemma hos Es hade Dodo bajsat. Massor. Det var ett sånt jävla bajskalas! Som bara en mor hade kunnat älska. Jag arrangerade skötbordet inne i badrummet, placerade Dodo på rygg och inspekterade omfattningen av katastrofen. Det var inte lite, men it was huge. Es frågade om hon kunde göra nåt. Jag bad henne bara hämta en handduk som jag kunde torka Dodo med efter att jag badat av honom i handfatet. Efter att jag lirkat honom ur bajsblöja och bajsbrallor och bajströja. I alla fall skred jag till verket. Och som vanligt, i stressiga situationer eller andra, hade jag väl börjat komponera nån slags bajslåt. Nån slinga som lovsjöng bajs. Som jag nynnade medans jag systematiskt som en terminator tog steg för steg för att återställa kosmos ur kaos.

Ute i vardagsrummet satt Es och hennes kombo och hörde min sång, som jag alltså inte har nåt minne av själv. Det låter absolut inte otroligt, tvärtom kommer det ju väldigt mycket yibberish ur munnen på mig när jag är med Dodo, och det vet jag ju om.

Så sa kombon:
"Tänk om man hade haft en sån mamma."

Alltså, jag blir helt knäckt. Så underbart fint det kändes att höra nåt sånt! Kanske tänker jag inte på mig själv som mamma, näe, det gör jag ju inte. Jag personifierar inte mig själv som "mamma". Jag är jag och jag är fortfarande jag. Fast jag har den stora lyckan och ynnesten att ha fått föda och att få hänga med Dodil varje dag av ledig tid.

Men ändå. Tack, tack snälla.


Barnkalas.

Dodo har fyllt ett år, så hela helgen har det varit firande för honom. I fredags kom mamma. Han fick paket och vi satt i parken, gungade och grävde i sandlådan. I går det var officiella kalaset och många kom för att fira honom. Dodo var ett solsken och lekte runt som den allra charmigaste lilla värd.

Lille lille plutt. Så stor, så liten.

Nu är vi så trötta allihop. Dodo sover såklart, och det gör nästan hans far och jag också.


Ett år!


Fuchsia.

dsc-0737 (MMS)

Jag har fått en blomma av min mormor. Hon sa att den hette fuchsia. Det är en mycket vacker blomma, och direkt när den kom hit började den blomma som en sate. Men törstig är den! Den dricker som en ponny! Bara 'Häll på, häll på!' liksom.


Could've, would've, should've.

Idag för ett år sedan skulle jag ha fött ett barn. Först till en början sa de att det skulle ske igår. Men sen ändrade de sig i halvlek och sa att "tredje maj, tredje maj will be da bomb". Det var en måndag. Men jag födde inte barn det tredje maj. Jag födde barn den sjätte.

Ta hand om ditt barn. Ditt eget. Barn.

Igår satt jag på öppna förskolan. Dodo spelade på en gitarr som låg på golvet tillsammans med en annan pojke. Pojkens pappa satt brevid mig i soffan och pillade med sin iphone.

Hans son var jättesnorig, riktigt förkyld. Jag hade sett pappan torka av honom om näsan tidigare. Men nu stod han vid gitarren, när snoret började rinna på honom igen. Två feta gula rep av slem som snabbt närmade sig munnen. Och pappan rörde inte en min. Han pillade på sin iphone.

Jag ville inte säga nåt. Jag vill inte vara sån som säger till andra hur de ska sköta sina barn. Inte som kvinnan på bussen idag som tyckte jag skulle flytta om Dodos huvud när han sov på väg hem. Sköt dig själv och skit i andra, liksom. Han kanske sover så! Men visst kunde han ligga bekvämare. Jag flyttade snällt hans huvud och tyckte det var lika delar oförskämt som uppmärksamt av henne.

Pojken var märkbart irriterad över snoret som rann. Då och då tittade han på sin pappa. Pappan tittade på sin iphone. Till slut vände sig killen mot pappan. Han måste varit precis i Dodos ålder, samma duktiga sätt att stå och krypa. Något rödkantade ögon, ljust tufsigt hår, gröna frottésnickarbrallor. Han vände sig helt mot pappan och med det knubbiga lille pekfingret pekade han mot näsan! Pekade! Inte demonstrativt. Mer ledset, uppgivet.

Alltså killen var typ kanske ett stackars år på sin höjd! Och han p-e-k-a-d-e för att visa sin idiotiska far att hans näsa rann och att han behövde ha hjälp med att få den torkad! Han pekade! Och farsan! Idiotfarsan! Satt med sin jävla IFÅN!

Idiot. Stackars barn. Tur att han var lik sin mor.


BIG!

Ibland riktigt längtar man efter att riktigt bli blåst av stolen när man går in på aftonbladet. Man bara längtar efter den där jävla supernyheten. Så att man riktigt får blinka för att förstå. Men man f-ö-r-s-t-å-r inte. Det går bara inte. Gärna får det vara nån som har dött. Eller en riktigt smäckigt katastrof! Alltså, inte så att jag sitter och goar mig, men you get the picture. En sån där michael jackson-nyhet. Jag minns fortfarande hur jag fick reda på att han hade kolat. Jag satt på bussen på väg till jobbet och en tjej läste en metro och jag kikade från sidan och bara "men oh my mother fucking GOD!" Det var ju alldeles enormt!

Nio gånger av tio, eller mer, är det ju ändå bara remiinformation via medierna. Nåt jävla bandibollslag som sparkat nån jävla boll nånstans. En tant som blivit illa behandlad av försäkringskassan. Eller slabbig politiker som sagt nåt irrelevant. Då kan man ibland tänka att "näe, nu är det snart dags för en majklejacksson igen".

Så ytte pytte-ibland kommer de. Som idag. Måndag morgon. Dodil i famnen sugande sin välling. Jag pussandes och uppmuntrandes, fånigt, och så p3 nyheter och: "usama is gone"! På radion kan man inte blinka till. Där får man spänna örat närmre. Very big. Very, very big.

(Inte för att jag tror att det kommer förändra nåt. Det var ju inte så att killen inte hade några vänner som hade samma smak när det gällde glass.)

Bloody sönday.

Det är söndag. Dodo sover. Hans pappa sover. Mmö skulle ta Dodo idag på morgonen. Men Dodo ylade för högan hals tills han blev upplockad. Då hade jag redan vaknat. Jag gav upp somna om försöken efter fyrtio minuter.

Det är söndag och det är lite obehaglig stämning. Mmö är så trött och har varit det hela veckan. Han kommer hem från jobbet och inom 1-3 minuter har vi etablerat att han är mycket trött. Jag som sett fram emot att han ska komma hem och trissat Dodo med det och tänkt ut nån idé jag vill bolla med honom, retirerar snabbt. Han är trött. Han leker med Dodo och jag försöker försvinna.

Det är söndag och vi ska titta på hus! Det är ju kul, för det är kul att titta på hus. Synd bara att det är så tråkig stämning. Jag frågade Mmö om vi kunde ställa i stärkaren jag aldrig sett honom använda i garderoben och han blev irriterad och tyckte att den inte gjorde någon förnär där den stod framme. Jag kontrade med att saker man inte använder inte behöver stå framme. Vi kom ingenstans. Det var så obehaglig stämning.

Jag skulle vilja skicka Mmö på en resa. Han kanske skulle behöva komma bort från vardagen en stund. Kanske borde jag gett honom det istället, när han fyller år snart? Eller kanske är det dags att Dodo och jag tar en vepa och sticker från stan snart igen? Men det har jag varken vidare lust eller tid till.

Aja. Det är söndag. Det är maj. Nästan sommar.

RSS 2.0